Nawilżanie i nawadnianie organizmu i skóry jest bardzo ważne. Dlaczego tak jest? Woda i składniki nawilżające są bowiem potrzebne do prawidłowego funkcjonowania tkanek, narządów i całego ciała. Sprawdź, po co nawadniać organizm.
Nawadnianie organizmu – ile i jaką wodę wybrać?
Zanim się dowiesz, ile wody wypijać i jaką dokładnie wybrać, pamiętaj o jednej ważnej zasadzie. Do nawadniania organizmu używa się tylko wody, o innych płynach (herbacie, sokach) trzeba zapomnieć. Jak obliczyć ilość wody, którą musisz codziennie wypijać? To bardzo łatwe! Należy pomnożyć 30 ml przez masę ciała. Dla przykładu: jeżeli ważysz 50 kg, to każdego dnia powinnaś wypijać 1,5 litra wody. Taka ilość wystarczy do odżywienia i dotlenienia komórek skóry.
Jaką wodę do nawadniania organizmu wybierać?
Podczas zakupów zazwyczaj większość ludzi kieruje się ceną lub smakiem. Tymczasem pod uwagę należy brać zupełnie inne czynniki. Po pierwsze sprawdź etykietkę produktu. Najważniejszą informacją jest suma składników mineralnych lub ogólna zawartość soli mineralnych podana pogrubioną czcionką.
Po drugie wybierz rodzaj wody. A tych mamy cztery:
- bardzo nisko zmineralizowana – nie przekracza 50 mg/l,
- nisko zmineralizowana – do 500 mg/l,
- średnio zmineralizowana – nie przekracza 1500 mg/l,
- wysoko zmineralizowana – przekracza 1500 mg/l.
Dwie pierwsze rodzaje wód można pić bez ograniczeń, bo każdy zdrowy organizm przefiltruje ją, pobierze odpowiednie składniki, a resztę wydali wraz z moczem. Jeśli jednak masz chore nerki lub serce, to wybierz wodę z mineralizacją do 200 mg/l. Jeżeli masz obrzęki lub nadciśnienie, to wybieraj wodę o mineralizacji do 20 mg/l. Natomiast wodę wysoko zmineralizowaną można spożywać tylko w czasie upałów i po wysiłku fizycznym. Takie wody także są wykorzystywane w uzdrowiskach i mają lecznicze działanie. Pamiętaj też, że częste spożywanie wody wysoko zmineralizowanej może prowadzić do nagromadzenia się pierwiastków w organizmie.
Woda gazowana vs woda niegazowana
Wody gazowanej nie powinny pić osoby z nadkwasotą i małe dzieci, bo może prowadzić do kolki. Tymczasem ten rodzaj wody poprawia smak i trawienie, zaspokaja pragnienie i poczucie głodu. Związane jest to z bąbelkami gazu, które pobudzają receptory na języku.
Jak przechowywać wodę?
Temperatury wody do spożycia wynosi 12-15 stopni C i nie niższa niż 10 stopni C. Natomiast temperatura przechowywania wody powinna wahać się pomiędzy 4-20 stopni C. Po otworzeniu butelki w temperaturze pokojowej woda powinna być spożyta do 12 godzin, a w lodówce może stać do dwóch dni.
Dodaj komentarz